ponedeljek, 3. oktober 2016

PLAVALNE AKTIVNOSTI V NOVEM MESTU

Organizirane plavalne aktivnosti v Novem mestu so omejene na edini novomeški plavalni bazen, 16-metrski bazen v Osnovni šoli Grm.

Na področju plavanja poteka program 10–urnih plavalnih tečajev prilagajanja na vodo, ki je namenjen zadnji starostni skupini otrok iz vseh novomeških vrtcev. Smisel tečaja ni ocena in nagrada, temveč zgolj »srečanje z vodo« pod strokovnim vodstvom v času pred osnovno šolo. Večina otrok pozitivno konča tečaj prilagajanja na vodo. Novomeški vrtci v zvezi s tem programom uporabljajo bazen, strokovni kader in prevoz na bazen brezplačno.
Podobne aktivnosti potekajo tudi za osnovnošolce - vsako leto v njih sodeluje skoraj 1100 učencev in učenk osnovnih šol iz občine. V sklopu nacionalnega programa Naučimo se plavati pod okriljem Zavoda za šport RS Planica, učenci opravljajo 10-urne (1. razred) in 15-urne plavalne tečaje (neplavalci v zadnjem triletju) ter preverjanje znanja plavanja (6. razred). Vseh osem osnovnih šol opravlja tudi 20-urni plavalni tečaj, ki je namenjen učencem v 3. razredu in je del učnega načrta. Tudi za vse osnovne šole iz občine je uporaba bazena brezplačna.
(Vir: Letni program športa v MO Novo mesto za leto 2015)

Plavalni bazen osnovne šole Grm je odprt tudi za druge skupine - športni klubi, društva, plavalne šole. Plavalnega kluba Novo mesto nima.

Zadnjih nekaj let v Novem mestu konec poletja poteka tudi prireditev Skoki v Krko s Kandijskega mosta. Udeležijo se je tekmovalci iz Slovenije in tujine, prireditev pa si ogleda velika množica ljudi, okoli 2000.

Ni komentarjev:

Objavite komentar