ponedeljek, 3. oktober 2016

O PLAVANJU IN DRUŽENJU

Plavanje je prepoznano kot ena izmed najbolj popularnih poletnih aktivnosti, v družbi s hojo, smučarskim tekom, kolesarjenjem pa velja tudi za eno najbolj zdravih oblik individualne ali skupinske rekreacije in je načeloma dostopno večini.

Plavanje na rekreativnem nivoju ne zahteva posebnih psihofizičnih dispozicij posameznika, navsezadnje lahko plavajo tako majhni otroci, kakor starostniki in invalidi, osnovno znanje plavanja je moč relativno hitro osvojiti, podobno kot hoja in bolj ali manj tudi tek pa tudi ne terja drage športne opreme. Nujni pogoj pa vendarle je urejena plavalna infrastruktura - plavalni bazeni na prostem in seveda pokriti, da je možna aktivnost tudi v vremensko manj ugodnem delu leta.

Bazenski kompleksi, posebej letna kopališča, tako naravna kakor bazenska, so v mestih pomemben del leta aktiven prostor družabnosti, obenem pa tudi fizične aktivnosti, sprostitve, zabave, igre oziroma skrbi za zdravje ter so seveda prostor razvoja tekmovalnega, vrhunskega športa (plavanje, vaterpolo, skoki, aerobika, potapljanje, umetnostno plavanje ipd) na eni strani, kakor tudi prvih korakov v plavalno opismenjevanje za najmlajše. Kopališča imajo pomembno vlogo tudi v smislu obogatitve turistične ponudbe okolja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar